Compot de prune
Rețetă de post (vegetariană)
Timp de preparare: 1 h
Complexitate: redusă
Ingrediente: 5 kg prune, 1 kg zahăr, 3 l apă, 2 cuișoare, o linguriță rasă de scorțișoară.
Mod de preparare: Zahărul, apa și mirodeniile nemăcinate se pun într-o oală de 6-8 l. Cînd siropul clocotește, se adaugă circa 1/4 din prunele spălate și curățate de codițe, se amestecă cu lingura în sirop, ca să se înfierbînte toate un minut, apoi, fără să clocotească, se scot cu strecurătoarea și se pun într-o cratiță; cînd siropul clocotește din nou, se pun alte prune, la fel, pînă cînd se termină toată cantitatea. Prunele se așează nepresate în borcane, lăsînd un spațiu liber de 2-3 cm pînă la gura acestora. Siropul se lasă să se mai răcească, apoi se toarnă uniform peste ele, pînă la același nivel. Borcanele se leagă și se sterilizează în apă. Dacă se lucrează corect la legat și sterilizat, nu e nevoie de nici un conservant.
|