Conopidă murată
Rețetă de post (vegetariană)
Timp de preparare: 1 h
Complexitate: redusă
Ingrediente: 1 conopidă mare, 3-4 ardei capia, roșii, morcov, hrean, frunze de țelină, mărar uscat, 1 lingură semințe de muștar, o mână boabe de porumb uscate, sare grunjoasă.
Mod de preparare: Se alege o conopidă mare, albă și îndesată. Se desface în buchețele potrivite, care se pun într-un vas mai mare în apă cu sare, unde se țin 30 de minute.
Se scot buchețelele din apă, se clătesc cu apă rece și se pun într-o strecurătoare ca să se scurgă surplusul de apă.
Se ia un borcan mai mare, bine spălat și uscat. Pe fundul borcanului, se pun frunze proaspete de țelină, floare de mărar uscar, 1 lingură de semințe de muștar și un pumn de boabe de porumb uscate (conopida va rămâne albă).
Se aranjează conopida în așa fel încât să rămână puține locuri libere. Pentru culoare, se pun 3-4 ardei capia întregi, roșii, câteva felii de morcov frumos decupate (tăiați rondele groase și crestate pe margine, după inspirație) și câteva fire de hrean.
Deasupra, se pun frunze de țelină și mărar uscat. Bețele de mărar se pun în cruce pentru ca legumele să rămână în saramură.
Se umple cu apă rece și se măsoară cîtă apă vă trebuie pentru borcanul plin cu conopidă.
Se măsoară apa (ceva mai multă, pentru că la fierbere se evaporă și riscați să nu vă ajungă să umpleți borcanul).
Se pregătește o saramură cu o lingură plină de sare grunjoasă la un litru de apă și se lasă să fiarbă.
Se toarnă fierbinte peste conopida din borcan. Borcanul este pus pe o bucată de metal sau două cuțite ca să nu se spargă și se umple până la margine.
Se leagă borcanul fie cu două rânduri de celofan, fie se închide cu capac.
Se lasă în bucătărie până se răcește și apoi se pune la rece.
|