Cozonac bucovinean
Rețetă ovo-lacto-vegetariană
Timp de preparare: 2 h
Complexitate: medie
Ingrediente: 1 kg faina, 50 g drojdie de bere, 280 g zahar, 260 g unt, 3 oua, 5 galbenusuri de ou, 200 g smantana, 175 ml lapte, 2 plicuri zahar vanilat, 50 ml coniac, 40 g coaja rasa de portocala, 150 g stafide, sare.
Mod de preparare: Drojdia se dizolva in putin lapte caldut cu zahar si putina faina.
Dupa ce a crescut se adauga si restul de de zahar si de lapte, sarea, cele 3 oua intregi, galbenusurile de ou, smantana, untul topit, faina, zaharul vanilat, coniacul si stafidele, care au fost tinute cateva ore in apa. Se framanta bine aluatul si se lasa sa se odihneasca. Dupa ce a crescut se formeaza cozonacii, se pun in tavi unse cu unt, se lasa sa mai creasca cca o ora, apoi se coc la cuptor. Aluatul de cozonac astfel preparat poate fi umplut cu nuci, mac, etc.
|