Cozonac ca la mama acasă
Rețetă ovo-lacto-vegetariană
Timp de preparare: 2 h 30 min.
Complexitate: medie
Ingrediente: 1 kg făină, 80 g drojdie, 7 gălbenușuri, 300 g zahăr, 125 g unt, 125 g smîntînă, 125 ml ulei, coajă de lămîie și portocală, 1-2 linguri vin alb.
Mod de preparare: 1 lingură de făină se opărește cu tot uleiul care a fost pus la fiert cu puțin lapte, apoi se adaugă smîntîna.
În alt vas, se freacă gălbenușurile cu zahăr pînă se albesc, după care se adaugă drojdia frecată cu puțin zahar, apoi se adaugă și restul ingredientelor peste gălbenușurile cu zahăr și făină opărită cu laptele. Toate la un loc se frămîntă timp de o oră, după care se lasă să crească într-un mediu mai călduros.
Se porționează aluatul, după care se întinde o foaie potrivit de groasă, aceasta se umple dupa cum se dorește, se rulează și se pune la cuptor timp de o oră.
|