Creier cu ciuperci, lămâie și smântână
Timp de preparare: 1 h 30 min.
Complexitate: medie
Porții: 4
Ingrediente: 1/2 kg creier, 1/4 kg ciuperci, 75 g unt, 2 linguri făină, zeama de la 1/2 lămâie, 1/2 ceașca smântână, 1 ceapă, sare, piper.
Mod de preparare: Se ține creierul în apă rece 1/2 oră. Se spală, se curăță de vinișoarele de sânge și de pieliță, cu atenție (se așează pe o farfurie sau pe o planșetă de lemn). Se pune la fiert într-o cratiță de apă cu ceapă și sare.
După ce ceapa e aproape fiartă, se adaugă creierul și se mai fierbe 15-20 min. Se scoate cu atenție și se lasă câteva minute pe o planșetă de lemn. Se taie în bucățele de mărimea unei nuci.
Se fierb și ciupercile tăiate feliuțe. Se prepară un sos alb, stins cu zeama de la ciuperci, și se pune sare, piper, smântâna, ciupercile și zeama de la 1/2 lămâie.
Se toarnă peste creier și se servește fierbinte.
|