Curcan cu sos de măruntaie
Rețetă tradițională din SUA
Rețetă semi-vegetariană
Timp de preparare: 3 h 30 min.
Complexitate: medie
Ingrediente: 1 curcan, sare, piper, 1/2 linguriță cimbru, măruntaie de curcan, 1 ceapă, 1 țelină, 1 morcov, 1 foaie de dafin, 2 fire pătrunjel, 1/4 ceașcă făină.
Mod de preparare: Se pune pasărea, fără măruntaie și gât, într-o tavă mare, se freacă cu sare, piper și cimbru. Se acoperă cu folie de aluminiu și se lasă în cuptorul încins cca 3 ore. Pentru a se rumeni frumos, se scoate folia cu 1 1/4 ore înainte și se unge curcanul din când în când cu sosul din tavă. Se prepară sosul: se pun la fiert măruntaiele (fără ficat), ceapa tăiată în două, țelina tăiată bucățele, dafinul, pătrunjelul. După ce au dat în clocot, se fierb 45 de minute la foc mic. Se strecoară supa, se păstrează zeama și măruntaiele, care se toacă mărunt. Se strecoară sosul în care s-a fript curcanul, se pun 2 linguri de sos într-o cratiță, se adaugă făina și puțină sare, se călește ușor făina, se adaugă zeama de măruntaie și apă, dacă mai este nevoie. Se amestecă până se îngroașă sosul puțin. Se adaugă măruntaiele și se mai dau un clocot.
Se servește curcanul cu sosul alături.
|