Dulceață de fragi, zmeură sau mure
Rețetă de post (vegetariană)
Ingrediente: 1 kg fructe, 1 kg zahar, o lamiie sau 100 g glucoza, o lingura de rom.
Mod de preparare: Fructele coapte, proaspete (neterciuite), se curata de frunze, se pun in strecuratoare si se spala la un jet de apa, de praf si nisip. Zmeura trebuie sa fie proaspata, altfel se va terciui repede si-si va pierde sucul.Fructele spalate se pun, intr-o cratita de 3-4 l, alternativ cu zaharul si zeama de lamiie sau glucoza, lasindu-le sa stea 2-3 ore, ca sa-si lase zeama.Se fierb la foc tare, ca sa se lege siropul repede (sa nu se terciuiasca).Cind fructele plutesc in tot siropul, pina in fundul cratitei, se ia dulceata de pe foc, se aduna spuma, se acopera, si dupa ce s-a racit, se pune in borcane.
|