Dulceață de gutui (I)
Rețetă de post (vegetariană)
Timp de preparare: 1 h 30 min.
Complexitate: medie
Ingrediente: 1 kg zahar, 600 g gutui cintarite, dupa ce au fost taiate sau rase, 1/2 l apa, 500 ml zeama de lamiie sau 100 g glucoza, vanilie.
Mod de preparare: Gutuile contin o mare cantitate de pectina, de aceea se pun in cantitate mai mica (deoarece gelifica siropul). Gutuile bine coapte, galbene, se sterg de puful de pe ele, se curata de coaja si se taie in forma de chibrit sau se rad prin razatoarea cu gauri mari, ca taiteii (cit mai lungi) numai pina la partea tare si pietroasa care formeaza casa semintelor. Se oxideaza repede in timp ce se lucreaza. Nu trebuie tinute in apa. Dupa ce s-au cintarit, se pun imediat in siropul fierbinte si isi vor recapata culoarea. Zaharul, apa zeama de lamiie sau glucoza si batonul de vanilie se amesteca pe foc, pina cind se topeste zaharul si se adauga imediat gutuile care trebuie sa fiarba mai mult, pina cind se moaie. Se fierbe si se leaga ca si dulceata de struguri si se continua la fel, ca pentru orice alta dulceata. Cind au aspect lucios si plutesc in tot siropul, cratita se ia imediat de pe foc, altfel gutuile se inchid imediat la culoare.
|