Dulceață de gutui (II)
Rețetă de post (vegetariană)
Timp de preparare: 1 h 30 min.
Complexitate: medie
Ingrediente: O farfurie adâncă plină cu gutui rase, 3 pahare apă, 1 kg zahăr, 1 linguriță suc de lămâie, 1/2 baton vanilie, 1 linguriță scorțișoară (opțional).
Mod de preparare: Se aleg gutui bine coapte, mari, frumoase. Se spală, se curăță de coajă și de căsuța cu sâmburi și se dau pe răzătoarea mare. Se pun zahărul și apa într-o cratiță emailată, la început pe foc mic, apoi se mărește focul. Se lasă pe foc până se dizolvă zahărul și se leagă siropul. Când siropul s-a legat, se ia cratița de pe foc, se adaugă gutuile și se lasă cca 10 minute, după care se pune cratița pe foc iute. Când dulceața este aproape gata, se adaugă sucul de lămâie, batonul de vanilie tăiat mărunt și, opțional, scorțișoara. Se mai lasă pe foc până s-a legat dulceața. Se pune într-un castron curat, se acoperă cu un tifon umed și se lasă până a doua zi. Se toarnă apoi în borcane curate, se acoperă cu celofan și se leagă.
Atenție: odată tăiate, gutuile oxidează rapid și, dacă nu le folosiți imediat, trebuie păstrate în apă acidulată (cu zeamă de lămâie) pentru a preveni înnegrirea lor.
|