Dulceață din coajă de pepene verde
Rețetă de post (vegetariană)
Timp de preparare: 2 h
Complexitate: redusă
Ingrediente: 1 kg coajă de pepene verde, 1 kg zahăr, zeama de la o lămâie, 1 plic zahăr vanilat, 250 ml oțet.
Mod de preparare: Tai coaja de pepene cu un strat foarte subțire din miezul roșu, apoi o cureți de partea verde și o tai cubulețe. Pui cubulețe la fiert în 2 l de apă (de preferință de izvor) cu 250 ml. oțet și le lași să fiarbă în clocote cam 1 oră (până când cubulețele se înmoaie și capătă un aspect transparent). Le lași să se răcească, le strecori, le limpezești bine sub jet de apă rece. Le cântărești, să fie 1 kg și le lași deoparte. Dizolvi zahărul într-un sfert de litru de apă și când siropul începe să dea în clocot adaugi cubulețele de pepene, iar după 5-10 minute de fierbere pui zeama de lămâie, vanilia și mai fierbi până se leagă dulceața. Când e gata, iei cratița cu dulceață de pe foc, o lași acoperită cu un prosop (de bumbac dacă de poate) umezit și bine stors, după care o torni în borcane bine uscate. Le acoperi cu celofan, le legi cu ață rezistentă sau le capsezi și le lași la loc răcoros.
|