Escalop de vițel
Timp de preparare: 30 min.
Complexitate: redusă
Porții: 6
Ingrediente: 6 șnițele, 3-4 linguri untdelemn, o linguriță cu vîrf de muștar, 100 ml smîntînă, 1/2 linguriță făină, un vîrf de cuțit de piper, un vîrf de linguriță de sare.
Mod de preparare: Carnea curățată de pielițe, tăiată în felii de 1 cm grosime, se bate puțin cu muchia ciocanului de carne, pentru ca fibrele musculare să se rupă (să nu se strîngă la prăjit). Carnea de vițel este o carne fadă, de aceea aceste șnițele se servesc cu sos condimentat.
Șnițelele piperate puțin se trec bine prin făină și se prăjesc, păstrîndu-se calde pe un vas cu apă fierbinte, acoperite. Cînd toate sînt prăjite, în grăsimea rămasă se pune imediat puțină apă, ca să nu se ardă.
Se freacă muștarul cu făina, smîntîna și sarea, amestecîndu-se apoi cu sosul din tigaie și lăsînd să fiarbă cîteva clocote ca să se lege. Dacă este nevoie, sosul se diluează cu apă.
La servire, sosul se toarnă peste șnițelele așezate pe platou, alături de piure de cartofi, garnitură de orez sau de soteuri din legume. Șnițelele se pot servi și cu alte sosuri: sos de roșii în care se adaugă vin și o foaie de dafin ca să fie mai picant, sos picant, etc.
|