Fasole bătută
Rețetă de post (vegetariană)
Ingrediente: 300 g fasole boabe uscata, 1 1/2 litru apa, 1 1/2 ceapa, 3-4 linguri ulei, un virf de cutit boia de ardei, usturoi pisat (facultativ), sare.
Mod de preparare: Se alege, se spala si se moaie fasolea din ajun. A doua zi se pune la fiert, se lasa sa dea citeva clocote, apoi se scurge apa inlocuind-o cu alta apa calduta. Se repeta aceasta operatie de trei ori. Se lasa fasolea sa fiarba bine in ultima apa (pina se poate strivi bobul cu usurinta intre degete), se strecoara si se trece prin sita. Ceapa taiata pestisori se prajeste in ulei, se adauga boiaua si se amesteca. Fasolea trecuta prin sita se pune intr-un castron si se freaca cu uleiul ramas de la prajitul cepei pina se obtine o pasta spumoasa. Se sareaza, se adauga usturoiul si se amesteca. Apoi se asaza pe o farfurie de servit, presarind deasupra ceapa prajita. Se serveste cu muraturi, salata de sfecla, varza, etc.
|