File de pește cu piure de cartofi și legume
Rețetă ovo-lacto-vegetariană
Timp de preparare: 1 h 40 min.
Complexitate: medie
Porții: 4
Ingrediente: 4 fileuri de pește cu piele (crap, somon, cod), 1 legătură cimbru, 600 g roșii, 10 linguri ulei de măsline, 1 vîrf de cuțit zahăr, 2 dovlecei, 1 cățel de usturoi, 400 g cartofi nesfărîmicioși, 2 linguri măsline negre tăiate în două.
Mod de preparare: Se curăță roșiile de pieliță, se taie în 4, se îndepărtează - prin presare - semințele (care se pun deoparte) și se așează pe tava de la aragaz. Se presară cu sare, zahăr și puțin cimbru (frunzulițe), se stropesc cu 2 linguri de ulei, se dau la cuptorul încins la 100 grade C și se lasă să se usuce aproximativ o oră.
Se spală dovleceii, se taie în două pe lung și li se scot semințele (cu o linguriță). Într-o tigaie, se încinge (nu prea tare) 1 lingură ulei, se pun în ea dovleceii cu tăietura în jos, se presară cu sare, piper și cimbru, se adaugă 3 linguri cu apă și usturoiul presat și se fierb - cu capac - circa 15 minute (trebuie să fie moi).
Cartofii spălați se fierb - cu coajă - 20 de minute în apă nu prea multă. Se trec semințele de roșii printr-o sită, se iau din ele circa 6 linguri, se bat bine cu ulei, se condimentează și se pune sosul astfel obținut deoparte.
Se spală fileurile de pește, se zvîntă într-un șervet, se sărează, se piperează și se prăjesc - pe o singură parte - aproximativ 5-6 minute în 2 linguri cu ulei încins. Cartofii se scurg, se curăță de coajă și se zdrobesc cu 2-3 linguri de ulei. Dovleceii se taie bucăți, se zdrobesc și ei și se încorporează cu roșiile și măslinele în piureul de cartofi, care se gustă apoi de sare și piper.
Fileurile de pește se așează pe un platou împreună cu piureul și se stropesc cu sosul vinegretă (din semințe de rosii).
|