Fileuri de mihalț sau de somotei
Rețetă semi-vegetariană
Timp de preparare: 45 min.
Complexitate: redusă
Porții: 4
Ingrediente: 700 g fileuri de mihalț (carnea acestui pește este foarte gustoasă și nu are oase multe), 100 g ceapă, 100 g morcovi, 1 lingură plină de făină, 2 roșii, cimbru, dafin, usturoi, 3 linguri de smîntînă, 3 linguri de rom sau coniac (facultativ).
Mod de preparare: Ceapa tocată mărunt și morcovii rași (pe răzătoarea cu găuri mici) se călesc în puțin ulei, până se înmoaie zarzavatul; se adaugă făina și puțină apă (sau zeamă de zarzavat), se lasă să clocotească, se pun roșiile, curățate de pielițe și de semințe, tăiate mărunt, cimbrul, dafinul și usturoiul (după gust), puțină sare.
Sosul acesta trebuie să fiarbă încet, cu clocote mici; după ce a fiert și s-a obținut consistența dorită, se strecoară, se adaugă smîntînă și romul (sau coniacul). Se amestecă bine.
Fileurile de mihalț se așază în tava unsă cu ulei amestecat cu unt, se acoperă cu sos și se coc 20 de minute în cuptor - încins în prealabil - lăsînd apoi focul potrivit.
|