Friptură de căprioară cu sos Cumberland
Timp de preparare: 1 h 20 min.
Complexitate: redusă
Porții: 6
Ingrediente: 1 kg pulpă de căprioară, 100 g slănină afumată, 100 g unt, 200 g marmeladă de coacăze, 300 g portocale, 300 g lămîie, 25 g muștar, 100 ml vin alb, 25 ml oțet, sare.
Mod de preparare: După ce a fost marinată, carnea de căprioară se șterge cu un ștergar, se împănează cu slănină, se freacă cu sare, se unge cu unt și se așează într-o tavă cu restul de unt, se dă tava la cuptor și se frige, stropindu-se din cînd în cînd cu sosul formal în tavă. Cînd este gata, se scoate din cuptor, se taie felii și se lasă să se răcească.
Sosul Cumberland: se curăța portocalele și lămîile de coajă. Marmelada, muștarul, vinul, oțetul și circa 6 g sare se fierb la foc domol. Se storc lămîile și portocalele și se adaugă zeama în sos, se mai dă în clocot și se pasează sosul. Coaja de la o lămîie se taie julien, se fierbe circa 20 min., se scurge apa și se adaugă coaja la sos.
La servit, la fiecare porție se pun două felii de carne și cîte 1-2 linguri sos Cumberland.
Se servește cu pire de mere.
Pentru friptura de căprioară, se poate folosi și sos de smîntînă pentru vînat.
|