Friptură de iepure înăbușită
Ingrediente: Pentru 10 kg carne de iepure: 50 g usturoi, 500 g slanina, 100 ml ulei, 400 ml vin rosu, 4 foi de dafin, sare, piper, dupa gust.
Mod de preparare: Vanatul trebuie lasat citeva zile la fezandat pentru fragezire. In cazul in care vanatuI este tanar, se pune la fezandat numai 2-3 ore. Carnea se curata, se sterge (nu se spala) și se transeaza in bucati, dupa cum urmeaza: pentru friptura - pulpele si muschii spatelui, pentru mincare - pulpele din fata (spete). Pasarile salbatice mari: rata, gisca, cocorul, lisita; se taie in sferturi. Se sareaza vinatul, se pune intr-un vas si se adauga toate componentele (ceapa curatata si taiata inele, teilna curatata, spalata si taiata felii subtiri. Se amesteca toate componentele cu carnea, se acopera si se lasa la marinat 2-3 ore, la loc racoros sau se tine la frigider 2 - 3 zile, in functie de timpul pregatirii. Prin fezandare carnea de vinat devine mai frageda, capata un gust si un miros mai placut. Cand se scoate din bait, se scurge de zeama care s-a format. Carnea pentru friptura se impaneaza cu slanina si cu catei de usturoi. Baitul se strecoara si se adauga in mincare, cu care se fierbe 5 - 6 minute, se condimenteaza cu piper si sare, apoi se pune intr-o cratita cu grasime si adaos de apa. Se acopera si se inabusa pana este bine patrunsa. In timpul inabusirii se amesteca, si se mai adauga vinul, iar spre sfirsit zeama si toate componentele de la macerare, dupa care se mai fierbe 10-15 minute. Cand este gata, se pastreaza in vasul de inabusire pina la servire. Se portioneaza si se așeaza pe un platou incalzit, insotita de diferite garnituri: orez, macaroane, galuste, piure de cartofi etc.
Sosul din tava se strecoara si se serveste separat in sosiere.
|