Friptură de miel la cuptor
Timp de preparare: 2 h 30 min.
Complexitate: medie
Ingrediente: Carne de miel, piper, boia dulce de ardei, untdelemn sau untură de porc, sare, 3-4 căței de usturoi, cartofi, salată verde, ceapă.
Mod de preparare: Pentru friptură, partea cea mai bună este piciorul din spate până la rinichi. Carnea, neudată, se pârlește la flacără, ca să se ardă firele de par. Osul se sparge cu satârul în 2-3 locuri, ca să se poată arde carnea în bucăți, când este friptă. Carnea de miel scade mult la fript; cu osul își va păstra mai bine forma.
Bucata de carne se așează într-o tavă sau cratiță potrivită cu mărimea ei pentru a nu rămâne loc liber în jur (altfel se va arde sosul), se presară cu un vârf de cuțit de piper și un vârf de cuțit de boia dulce de ardei (care se întinde cu mâna la suprafață), ca să se rumenească frumos, apoi se unge bine cu untură de porc sau cu untdelemn.
Tava se introduce în cuptorul bine încins, unde se lasă circa 20 minute, până când se rumenește puțin; apoi se presară cu puțină sare fină și în cratiță se adaugă 3-4 linguri de apă. Din când în când, carnea se întoarce, ca să se rumenească uniform, stropindu-se de fiecare dată cu sosul din tava, care se completează cu apă cât este necesar ca să nu se ardă. După ce s-a rumenit puțin, carnea se acoperă, ca să rămână mai suculentă. Se frige în circa 1 1/2 oră. Când este gata, se pun în sos 3-4 căței de usturoi, tăiați în felii și cu acest sos se stropește bine friptura; astfel, usturoiul aromează mai intens.
Se servește cu salată de cartofi preparată cu ceapă, cu salată verde, cu cartofi prăjiți, etc. Cartofii se pot prăji chiar în grăsimea în care s-a fript carnea.
|