Friptură de porc cu vin roșu și rozmarin
Timp de preparare: 1 h 30 min.
Complexitate: medie
Ingrediente: 1 kg ceafa de porc (fara os), sare, piper, 1/2 l vin rosu, o crenguta rozmarin, 150 g slaninuta impanata, 500 g cartofi, 500 g morcovi, 250 g telina, 2 cepe mari, 1 l zeama de zarzavat (Knorr + apa), o lingura amidon sau faina, doua linguri smantana.
Mod de preparare: Se spala carnea, se zvanta, se freaca cu sare si piper si se pune intr-un vas acoperit, impreuna cu vinul si acele de rozmarin. Se lasa la marinat doua zile (intorcand-o din cand in cand), iar cand e gata se scoate si se pune intr-o tava unsa. Se baga la cuptorul incins si se prajeste circa 45 de minute la 200 grade C.
Se taie slaninuta fasii, se curata cartofii, morcovii si telina si se taie bucati, iar ceapa se toaca marunt. Se pun toate in tava cu carne, se toarna deasupra zeama de zarzavat si se mai baga 30 de minute la cuptor. Cand e gata, se serveste carnea din tava, iar sosul se trece printr-o sita si se amesteca cu amidonul (faina) si smantana. Se gusta de sare si piper si se serveste langa friptura si legume.
Un pahar de vin rosu alaturi e minunat.
|