Friptură de rață cu gutui coapte la tavă
Rețetă semi-vegetariană
Timp de preparare: 1 h 50 min.
Complexitate: medie
Porții: 4
Ingrediente: 1 rață întreagă (aproximativ 2 kg), 2 portocale, 1,2 kg gutui, 10 linguri sos de soia, 50 ml coniac sau brandy, 4 linguri miere, 2 linguri marmeladă de portocale (sau gem), 2 lingurițe rase nucșoară, 2 lingurițe rase scorțișoară, 12 cuișoare, piper.
Mod de preparare: Se curăță rața de eventualele urme de pene sau tuleie, eventual se pârlește. Curățați sau îndepărtați excesul de piele de la gât. Înfigeți în pieptul raței cele 12 cuișoare, câte 6 pe fiecare jumătate de piept.
Faceți o marinată din miere, marmelada de portocale, sosul de soia, coniac, sucul celor 2 portocale și câte o linguriță rasă de scorțișoară și nucșoară.
Turnați marinata peste pasăre și fiți siguri că ajunge peste tot, atât în interior cât și în exteriorul raței. Introduceți rața la rece pentru minim 6 ore întorcând-o de câteva ori ca marinata să o pătrundă uniform.
Tăiați gutuile în sferturi, pe lungime, amestecați-le cu puțin ulei și cu restul de scorțișoară, nucșoară și puțin piper. Puneți rața în tavă și gutuile în jurul ei. Pentru aromarea păsării, nu strică să introduceți în cavitatea toracică două sferturi de gutuie.
Stropiți rața cu marinată, acoperiți-o cu o folie ca să se facă înnăbușit și introduceți-o la cuptor la 175°C timp de o oră. După o oră, scădeți focul la 150°C, îndepărțați folia și lăsați pasărea să se rumenească încă o jumătate de oră, stropind-o din când în când cu sosul din tavă.
Rața se servește fierbinte, stropită cu sosul din tavă, cu gutuile coape pe post de garnitură. Pentru o prezentare de efect stropiți rața cu coniac când o aduceți la masă și flambați-o.
Dacă nu aveți gem de portocale, puneți încă două linguri de miere și coaja unei portocale. În loc de o rață întreagă, puteți folosi 4 pulpe sau 4 bucăți de piept de rață.
|