Friptură de vacă înăbușită cu găluște din brânză
Ingrediente: Pentru 10 portii: 1 kg carne de vaca pentru fripturi, 100 ml vin, 200 ml supa, 700 g brinza de vaci, 100 g telemea, 200 g gris, 6 oua, 500 g sos de smantana, 100 ml ulei, sare, piper, dupa gust.
Mod de preparare: Carnea se spala, se scurge, se sareaza, se condimenteaza si se aseaza intr-o tava cu ulei si adaos de supa, apoi se introduce la cuptor. Din timp in timp se stropeste cu sosul format. Spre sfirsitul inabusirii se stropeste cu vin pe toata suprafata carnii. Cind este gata patrunsa si se infige usor furculita, se scoate, se raceste, se portioneaza si se mentine la cald in sosul format. Brinza de vaci se amesteca cu telemeaua framintata, cu grisul si ouale batute spuma. Se omogenizeaza bine compozitia. Din aceasta compozitie se formeaza galuste, cu lingura, care se pun direct in apa clocotita cu sare si se fierb cca 10 15 minute. Se scurg si se adauga in sosul de smintina. Se mai fierb 5 minute, pastrindu-se la cald. Friptura se serveste in farfurie sau pe platou cu sosul respectiv si galustele cu sosul de smintina.
|