Găină cu ciuperci și praz
Timp de preparare: 1 h 40 min.
Complexitate: medie
Ingrediente: 4 căței de usturoi, 250 g morcovi, 1 găină (cca 1,5 kg), sare, piper, 4 crenguțe cimbru, 8 linguri ulei de măsline, 150 ml vin alb, 250 ml zeamă de pasăre, 250 g ciuperci champignon, 200 g praz, 40 g slăninuță împănată.
Mod de preparare: Usturoiul se curăță. Morcovii se curăță, se taie în două pe lung, apoi în bucăți lungi de 5 cm. Găina se curăță, se tranșează în 8 bucăți și fiecare bucată se condimentează cu sare și piper. Se încing 4 linguri de ulei într-o cratiță mare, se pun bucățile de carne, usturoiul și cimbrul mărunțit și se lasă să se rumenească ușor. Se adaugă morcovii, se călesc puțin, apoi se sting cu vinul și supa de pasăre. Se introduce cratița în cuptorul încins, la început la foc potrivit cca 45 de minute, apoi se mai lasă 30-40 de minute, la foc mic. Între timp, se curăță ciupercile, iar cele mai mari se taie în jumătăți. Prazul se curăță și se taie în bucăți groase de 1 cm, se spală și se scurge. Slăninuța se taie în cubulețe. Se încinge restul de ulei într-o tigaie, se călesc ciupercile 3 minute, se adaugă slăninuța și prazul și se mai lasă 2 minute pe foc. Se sărează, piperează și cu 1/2 de oră înainte de a fi gata mâncarea, se toarnă peste găina din cuptor.
Se servesc bucățile de carne cu legumele și sosul din cratiță.
|