Găluște cu prune
Rețetă de post (vegetariană)
Timp de preparare: 45 min.
Complexitate: medie
Porții: 4
Ingrediente: 400 g cartofi, 100 g făină, 5 linguri de zahăr, 8 prune, ulei, pesmet, scorțișoară, zahăr brun.
Mod de preparare: Se curăță de coajă cartofii și se taie cubulețe. Se lasă la fiert. Apoi se pasează cu furculița, până se obține o pastă asemănătoare piureului, care se amestecă cu făina și cu o lingură de zăhar. Coca obținută astfel, un pic moale și lipicioasă, se împarte în 8 părți egale, care se întind în pătrate de dimensiuni suficiente pentru a cuprinde o prună. Se scot sâmburii prunelor și în locul lor se pune puțin zahăr și/sau scorțișoară. Se pun în mijlocul pătratelor de aluat, care apoi se rotunjesc în mână pentru a acoperi complet fructul. Se pune suficientă apă într-o cratiță și se lasă la fiert. Găluștele se adaugă când începe să clocotească, și se dă la foc mic, fiind lăsate astfel aproximativ 10-15 minute. În paralel, într-o tigaie se lasă la rumenit pesmetul în ulei. După ce se ia de pe foc, se adaugă 3-4 linguri de zahăr și un strop de scorțișoară. Găluștele fierbinți, proaspăt scoase din apă, se dau prin pesmet. Se pudrează cu zahar brun și se servesc calde sau reci.
|