Gogoșari murați muntenești
Rețetă tradițională din România
Rețetă de post (vegetariană)
Timp de preparare: 1 h 30 min.
Complexitate: redusă
Ingrediente: 10 kg gogoșari, 1 legătură frunze de țelină, mărar uscat, 9 foi de dafin, 3 pachete mici boabe de piper, 3 pachete mici boabe de muștar, 3 rădăcini de hrean, 1 kg zahăr sau 1 borcan de 200 ml cu miere,1 l oțet, 9 linguri sare de bucătărie.
Mod de preparare: Se spală bine gogoșarii și se curăță, se îndepărtează coceanul și toate semințele și se se taie felii potrivite, cu lătime de 3 cm.
Feliile de gogoșari se așează într-o oală de 10 l, în straturi de 10 cm grosime. Peste fiecare, strat se presară parte din zahăr sau 2-3 linguri cu miere și 2 linguri cu sare de bucătărie. La sfârșit, se toarnă tot oțetul.
Oala astfel pregătită cu felii în straturi se acoperă cu un capac și se lasă la rece, în cămară, până a doua zi (cam 24 ore), când vom constata că gogoșarii au lăsat atâta zeamă cât să-i acopere.
A doua zi, se așează gogoșarii în 3 borcane de câte 3 l care au fost bine spălate și sterilizate la cuptor. Se adaugă celelalte ingrediente: foi de țelină la fundul borcanului și deasupra, foi de dafin (cam 3 la fiecare borcan) și felii de hrean la margine, așa încât să constituie un ornament ce se vede prin borcan, boabe de piper, câte un pachețel la fiecare borcan, puse printre straturi alături de boabele de muștar.
După ce s-au așezat, cu grijă să nu fie nici prea îndesați și nici prea afânați, se toarnă soluția care a rămas în oală peste ei, se mai pun frunze de țelină și bețele de mărar uscat, se lasă în cămară până a doua zi să scadă lichidul după ce ies bulele de aer.
După o altă zi, se completează lichidul din ceea ce a rămas cu o zi înainte, se pune capacul metalic ermetic peste borcane sau se leagă foarte strâns cu celofan și se pun în cămară, la loc rece, la 16-18 grade C.
|