Gyros de pui cu tzatziki
Rețetă tradițională din Grecia
Rețetă semi-vegetariană
Timp de preparare: 40 min.
Complexitate: redusă
Porții: 4
Ingrediente: 150 g de orez cu bobul lung, sare, 300 g dovlecei, 1/2 linguriță de rozmarin pisat, 750 g piept de pui, 3 cepe, 1 ardei gras roșu, 250 g castraveți, 2 crenguțe de mărar, 300 g iaurt, piper, puțină zeamă de lămîie, 4 linguri de ulei de măsline.
Mod de preparare: Orezul se fierbe în apă clocotită cu sare circa 20 de minute. Se lasă să se scurgă într-o strecurătoare și se păstrează la cald. Între timp, se curăță dovleceii, se spală și se taie în felii.
Pentru gyros, se spală pieptul de pui, se zvîntă și se taie în fîșii foarte subțiri. Ceapa se curăță, două cepe se taie în inele, iar a treia se taie cubulețe mici. Ardeiul se curăță de semințe, se spală și se taie julien.
Pentru tzatziki, se curăță castraveții și se dau pe răzătoarea mare. Se amestecă apoi cu cubulețele de ceapă, mărarul tocat, iaurtul și se condimentează, după gust, cu sare, piper și zeamă de lămîie. Se încing 2 linguri de ulei într-o tigaie. Se adaugă ceapa tăiată inele, ardeiul și fâșiile de carne. Se amestecă pe foc iute circa 7 minute, pînă se rumenesc. Se condimentează cu sare și piper.
Separat, se încinge restul de ulei, în care se călesc dovleceii; se condimentează cu sare, piper și rozmarin. Se adaugă orezul fiert și se amestecă.
Se servește gyros cu garnitura de orez și tzatziki.
|