Iahnie de fasole
Rețetă lacto-vegetariană
Timp de preparare: 2 h 30 min.
Complexitate: redusă
Ingrediente: 250 g fasole boabe, o ceapa , o foaie de dafin, 100 ml untdelemn, 1,4 l suc de rosii, 25 g faina patrunjel, marar, tarhon, cimbru, 150 ml smantana, piper, sare.
Mod de preparare: Fasolea curatata de impuritari se pune la inmuiat. A doua zi, dupa ce s-a limpezit cu 2-3 ape reci, se pune la fiert tot cu apa rece. Se fierbe acoperita, la foc mic, pina cind se inmoaie bine bobul si coaja, circa 1,5-2 ore, sau mai mult daca fasolea este mai veche. In oala sub presiune fierbe in circa 1-1,5 ore, dar se inmoaie coaja mai bine. Cind fasolea este fiarta, apa este scazuta pina la nivelul boabelor. Ceapa taiata marunt, se caleste intr-o cratita, la foc mic, in tot untdelemnul, cu 1/2 lingurita de sare, pina cind scade apa ce o lasa si devine lucioasa, fara sa se rumeneasca. Se stinge cu sucul de rosii si se desarta peste fasolea fiarta, adaugind foaia de dafin si o ramura de cimbru. Faina se freaca cu 2 linguri de apa rece si se amesteca cu fasolea, lasind sa fiarba citeva clocote ca sa se lege sosul. Apoi cratita se ia de pe foc, mincarea se sareaza dupa gust si se acreste cu zeama de lamiie sau citeva picaturi de otet, aromindu-se cu frunze taiate marunt de marar, patrunjel si tarhon; facultativ, se adauga un virf de cutit de piper. Se poate servi ca atare sau dreasa, cit este fierbinte, cu smintina batuta cu o lingura de apa rece. Se serveste simpla, ca felul doi, sau ca garnitura la friptura de ovine, vita, rata sau gisca grasa, la carne afumata fiarta sau fripta, la cirnati, chiftele, etc.
|