Iepure cu măsline (I)
Timp de preparare: 2 h 50 min.
Complexitate: medie
Porții: 8
Ingrediente: 1 kg carne de iepure, 200 g măsline nedesărate, 100 g ceapă, 100 ml de untdelemn, o foaie de dafin, 10 boabe de piper, 1/4 l suc de roșii, 25 g făină, 100 ml vin, 3-4 felii lămîie, o linguriță muștar, o ramură de cimbru, 1/4 l zeamă în care a fost marinată carnea sau apă, sare.
Mod de preparare: Ceapa, rasă prin răzătoarea cu găuri mici sau tăiată foarte mărunt, se călește în tot untdelemnul 2 minute, apoi se adaugă carnea marinată, tăiată în bucăți de mărime mijlocie și 4-5 linguri cu apă sau zeamă de la marinare. Se frige înăbușit, tot timpul cu capac, la foc mic, pe plită sau la cuptor, la foc mijlociu, circa 2 ore, sau pînă cînd se înmoaie bine, adăugînd cîte puțină zeamă de la marinare sau apă simpla, ca să nu se ardă ceapa. Carnea se poate fierbe în oala sub presiune. Ceapa se călește direct în oală, împreună cu carnea, timp de 3 minute, amestecîndu-se, ca să se prăjească puțin la suprafață; apoi, se toarnă 500 ml de apă și carnea se lasă să fiarbă la foc mic, ca să nu scadă apa. După ce a fiert carnea, făina se freacă cu sucul de roșii, turnat cîte puțin de la început, ca să nu se formeze cocoloașe și apoi se deșartă în cratiță și se amestecă cu sosul; se adaugă vinul și apa sau zeama de la marinare, dacă aceasta nu este prea acră, foaia de dafin, muștarul, feliile de lămîie, cimbrul și măslinele nedesărate. Cratița se introduce în cuptor, unde se lasă circa 20 minute, ca să fiarbă și măslinele și să se formeze sosul. Acesta se mai subțiază, dacă este nevoie, deoarece servindu-se rece, se mai îngroașă, fiind cu făină. Cînd este gata, i se potrivește gustul cu sare și, după dorință, se acrește cu zeamă de lămîie. Se servește ca fel întîi.
|