Ketchup
Rețetă de post (vegetariană)
Timp de preparare: 1 h
Complexitate: redusă
Porții: 20
Ingrediente: 5 kg roșii, 5 kg gogoșari sau ardei capia roșii, 1 1/2 cană oțet, 1 1/2 cană zahăr, 1 cană ulei, 1/2 cană sare, piper, ardei usturat, boia dulce.
Mod de preparare: Roșiile se dau prin mașina de roșii. Gogoșarii se dau prin mașina de tocat carne. Dacă se face cu ardei capia, aceștia se coc pe plită, se curăță și apoi se dau prin mașina de tocat. Mirodeniile, inclusiv ardeiul usturat, se pun într-un săculeț de tifon legat bine. Se fierb toate încă o jumătate de oră, după ce compoziția a început să clocotească. Se mai gustă de sare și, dacă este necesar, se mai adaugă o lingură, două. Se pune în sticle cît timp este încă fierbinte, se pun capacele și se fierb sticlele în bain-marie. Se poate servi la cartofi prăjiți, la ouă ochiuri, la pizza și chiar în diverse mîncăruri cu sos roșu.
|