Lasagna cu cartofi
Rețetă tradițională din Italia
Timp de preparare: 1 h 40 min.
Complexitate: medie
Porții: 4
Ingrediente: 300 g ciuperci, 1 ceapa, 1 vanata, 5 linguri de untdelemn, 300 g carne tocata (amestec de vaca si porc sau numai vaca), sare, piper, 250 g rosii, sos bechamel, 1 legatura de patrunjel, 750 g cartofi rosii (rezistenti la foc), grasime pentru tava.
Pentru sosul bechamel: 20 g unt, 20 g faina, 1/2 litru lapte, sare, putina nucsoara rasa.
Mod de preparare: Se spala ciupercile si se taie felii subtiri. Se curata ceapa si se taie marunt (nu se toaca). Se curata vanata de coaja, se spala, se taie felii groase. Se prajesc in 3 linguri de untdelemn pe ambele parti, apoi se scot si se pun pe hartie absorbanta (servetel gros).
Se prajeste carnea tocata intr-o lingura de untdelemn, se sareaza, se pipereaza. Se adauga ceapa si se caleste si ea. Se scoate tocatura afara si in restul de grasime ramas, se prajesc ciupercile. Se sareaza, se pipereaza, se amesteca cu tocatura de carne.
Se prepara sosul bechamel: se rumeneste usor faina in unt, se stinge cu lapte si se amesteca intruna ca sa nu faca cocolosi. Se lasa sa mijoteasca pe foc mic cateva minute.
Se spala rosiile, se taie in sferturi, li se scot semintele.
Sosul bechamel se amesteca cu patrunjelul tocat.
Se curata cartofii, se spala, se taie felii (cat latul degetului mic). Se ia un vas rezistent la foc, uns cu grasime (ulei sau unt), in care se asaza in randuri alternative cartofii, tocatura de carne cu ciuperci, feliile de vanata, rosiile si sosul bechamel. Se repeta de mai multe ori, pana ce se termina toate legumele. Stratul superior se acopera din gros, cu sos. Se da la cuptor o ora.
|