Mămăligă cu ochiuri în cuib
Rețetă ovo-lacto-vegetariană
Ingrediente: 200 g malai, 1 l apa, o lingurita sare, 200 g brinza de vaci, 50 g smintina, 4-6 oua, 100 g unt sau untdelemn, 100 ml smintina, 4-6 oua.
Mod de preparare: Se pun la fiert apa si sarea impreuna intr-o olita sau intr-un ceaun din tuci de 2 l.Cind clocoteste apa, seadauga malaiul in forma de ploaie, amestecind repede cu telul in forma de para (care are mai multa rezistenta), ca sa nu se faca cocoloase; se amesteca mereu (si dupa ce s-a pus tot malaiul), cca 10 minute, pina cind se ingroasa compozitia si este fiarta.Este de preferat sa fiarba la foc mic (nu direct pe flacara, ca sa nu se arda si sa se afume),in timp ce se pune malaiul si, dupa ce s-a amestecat cca 2 minute si s-a ingrosat putin, se lasa telul in mamaliga si se acopera cu un capac, ca sa nu sara stropi; se fierbe astfel 15 minute, amestecind din cind in cind. Dupa ce este gata, mamaliga mai virtoasa se amesteca cu untul sau untdelemnul, cu brinza de vaci bine maruntita, in prealabil, cu furculita intoarsa, si cu smintina si se desarta, imediat intr-o tava smaltuita mai mica, bine unsa cu unt.Cu dosul unei linguri care a fost muiata in unt sau untdelemn, se niveleaza mamaliga si se fac cuiburi de marimea unui fund de ceasca, cu distanta de 2-4 cm intre ele;in fiecare cuib se sparge cite un ou pe care,apoi, se pune cite o bucatica de unt.Tava se pune in cuptor cu 15 minute inainte de servire, ca sa se coaguleze ouale si sa se infierbinte mamaliga.Ochiurile se servesc cu mamaliga pe care sint asezate, ca fel intii sau ca fel doi de mincare.
|