Mămăligă prăjită cu slăninuță și ciuperci
Rețetă tradițională din Italia
Timp de preparare: 50 min.
Complexitate: redusă
Porții: 4
Ingrediente: 250 g mălai, 50 g bacon, 2 cepe mici (arpagic), 2 căței de usturoi, 1 crenguță rozmarin (circa 20 cm), 300 g ciuperci proaspete, 4 linguri ulei de măsline, sare, piper măcinat, 40 g unt, 100 g smîntînă, parmezan sau cașcaval ras.
Mod de preparare: Se pun la fiert, într-o oală, 1,2 l de apă cu o linguriță de sare și 10 g unt. Cînd începe să clocotească apa, se trage oala pe marginea plitei, se toarnă mălaiul în ploaie și se fierbe mămăliga, încet, circa 15-20 de minute, amestecînd întruna. Se unge o tavă cu 10 g unt, se toarnă mămăliga în tavă, se netezește la suprafață și se lasă să se răcească.
Se taie baconul cubulețe, iar ceapa și usturoiul se curăță și se toacă mărunt. Se toacă acele de rozmarin, se curăță ciupercile și se taie bucăți potrivite.
Se încinge uleiul într-o cratiță mai înaltă și se prăjesc, pe rînd, baconul, ceapa, usturoiul și rozmarinul, amestecînd întruna. Se adaugă apoi ciupercile, se prăjesc și ele puțin și se dunstuiesc, cu capac, aproximativ 3 minute în zeama lor. Se săreaza, se piperează. Se încorporează smîntîna, se dau în clocot și se pun deoparte.
Se pune mămăliga întreagă într-o tigaie mare și se prăjește în unt, la foc iute, întîi pe-o parte (pînă se rumenește) și pe urmă pe cealaltă, adăugîndu-se încă puțin unt și mișcînd din timp în timp tigaia ca să nu se prindă. Se încălzesc din nou ciupercile, se toarnă peste mămăligă, se presară peste ele parmezanul ras și se servește mămăliga imediat.
|