Mămăligă țărănească
Rețetă de post (vegetariană)
Ingrediente: 1 l apa, 200 g malai, o lingurita cu virf sare (10 g).
Mod de preparare: Apa se pune sa fiarba impreuna cu sarea intr-o olita sau intr-un ceaun din tuci de 2 l. Cind apa clocoteste, se presara in forma de ploaie, o mana de malai, apoi se desarta tot restul de malai, fara sa se amestece. Se lasa sa fiarba 2-3 clocote, la foc mic, apoi se infige facaletul in mijlocul fainii, pana la fundul ceaunului, ca sa se faca loc aburului s-o patrunda mai bine; apoi facaletul se da la o parte si se lasa mamaliga sa fiarba la foc mic, circa 30 minute. Dupa aceea se desearta aproximativ jumatate din cantitatea de apa intr-un alt vas si mamaliga se amesteca repede cu facaletul, pana cand nu mai are cocoloase, adaugand si restul de apa in doua randuri, amestecand bine de fiecare data, ca sa nu ramana cocoloase. Cand este gata, mamaliga va fi mai vartoasa; se aduna cu o lingura de pe margini si se niveleaza in oala, apoi se lasa pe foc neamestecata, pana cand pufaie odata semn ca s-a desprins de pe fundul vasului. Se rastoarna pe un platou si se serveste calda cu diferite preparate: sarmale, ciulama de ciuperci, fasole batuta, cirnati fripti, etc.
|