Acasă  | Rețete pe țări  | Forum  | Dicționar  | Articole  | Rețeta ta  | Newsletter  | Ultimele  | RSS  | Link-uri  | Contact 
 Joburi  | Prieteni  | Bancuri  | Imobiliare  | Turism  | Meteo  | Știri  | Coduri poștale  | Financiare  | Curs valutar  | Calendar  | Ziare 

Completează datele și apasă pe "Trimite"
Numele tău:
E-mail-ul tău:
E-mail-ul prietenului tău:

Mâncare de cartofi
Rețetă de post (vegetariană)

Timp de preparare: 30 min.

Complexitate: redusă

Porții: 4

Ingrediente: 600-700 g cartofi, 1 ceapă, 3-4 linguri untdelemn, mărar, pătrunjel, boia, sare, piper, 1/2 foaie de dafin.

Mod de preparare: Ceapa tăiată mărunt se călește în tot untdelemnul, într-o cratiță de 1 1/2 l, la foc mic, cu un disc de metal subțire sub ea peste ochiul de aragaz, amestecând mereu până când îi scade apa și devine lucioasă, fără să se îngălbenească; după aceea, se pune un vârf de linguriță cu boia dulce sau 1/2 linguriță cu pastă de ardei, amestecându-se numai de 2-3 ori; imediat, se stinge cu 1/4 l apă. Când clocotește apa, se adaugă cartofii curățați de coajă și tăiați în bucăți mici, de 2 cm grosime. Se completează cu apă atât cât să-i cuprindă, se sărează după gust și se adaugă un vârf de cuțit cu piper. Se lasă să fiarbă acoperiți circa 20 minute, întorcându-se în sos, până cînd se înmoaie, fără să se zdrobească și apa scade cu 1-2 cm sub nivelul lor.
Pentru aromă, se adaugă pătrunjel sau mărar tăiat mărunt sau din ambele sau, după gust, și o foaie de dafin. Se mai gustă dacă este sărată, deoarece cartofii absorb mai multă sare decât alte legume. Sosul nu trebuie îngroșat cu făină, amidonul din cartofi este suficient ca să-l lege puțin. În cazul când dorim ca mâncarea să aibă mai mult sos, acesta se poate lega cu o linguriță de făină, frecată cu o lingură de apă rece; se amestecă cu sosul și se lasă să fiarbă câteva clocote. Mâncarea se servește ca atare sau dreasă cu 50-100 ml smântână, bătută bine cu o linguriță de apa rece, imediat ce s-a luat de pe foc.
Mâncarea de cartofi se servește ca fel doi, cu diferite salate sau cu murături. De asemenea, mâncarea de cartofi poate servi drept garnitură la friptură din orice carne sau la carne fiartă rasol, chiftele, ochiuri, frigănele, cârnați, etc.





Publicitate pe acest site
Copyright ©2002-2024 Pandora Impex SRL.