Mâncare de vinete
Rețetă de post (vegetariană)
Timp de preparare: 45 min.
Complexitate: redusă
Porții: 6
Ingrediente: 2-3 vinete de cca 1/4 kg fiecare, 1 ceapă, 2 ardei grași, 1/2 kg roșii, 60 ml untdelemn, 3-5 căței de usturoi, pătrunjel, sare.
Mod de preparare: Se aleg vinete de mărime mijlocie, de culoare neagră-violacee, lucioase și pufoase. Vinetele spălate, necurățate de coajă, se taie în bucăți mici. Se pun într-un castron, se presară cu o linguriță de sare fină, se amestecă bine și se lasă 30 minute ca sarea, prin topirea ei, să extragă zeama amară din ele. Dacă se pune sare mai multă și se țin mai mult timp cu sare, vinetele se întăresc și fierb greu. Se spală apoi în două ape reci și se storc bine în pumni. Ceapa tăiată în felii subțiri, se călește 2-3 minute, în tot untdelemnul, amestecând mereu la foc mic; apoi se adaugă ardeii tăiați în felii subțiri, vinetele, roșiile tăiate în felii de 2 cm grosime și 3-4 linguri cu apă. Se presară o linguriță rasă cu sare și se amestecă bine, ca toate ingredientele să fie repartizate uniform în cratiță. Se dau la cuptor, acoperite, lăsându-le să fiarbă circa 30 minute, la foc mijlociu, până când se moaie toate și se formează sosul. Nu se mai amestecă, doar se mișcă puțin cratița, ca toate ingredientele să rămână întregi. Când mâncarea este gata, se adaugă usturoiul tăiat mărunt, potrivindu-i-se gustul cu sare și se prepară cu pătrunjel. Se servește caldă, ca garnitură, la fripturi de vițel, vită, porc, pasăre sau rece, ca fel întâi.
|