Mâncărică de fasole cu cârnați afumați sau cabanos
Timp de preparare: 2 h
Complexitate: redusă
Porții: 4
Ingrediente: 500 g fasole albă uscată, 1 rămurică de rozmarin, sare, 500 g roșii decojite (conservă), 3 căței de usturoi, 5 linguri de untdelemn, 4 fire de salvie uscată, piper negru, o bucată de cîrnat afumat sau cabanos tăiat bucăți (se poate pune și salam de vară, tăiat în felii subțiri).
Mod de preparare: Se pune fasolea la înmuiat în apă rece, cu o seară înainte. A doua zi, se schimbă apa veche și se pune la fiert cu 1 l de apă curată, firul de rozmarin și o jumătate de lingură de sare. Se fierbe o ora și jumătate, la foc mic. Se strecoară fasolea. Dacă roșiile sînt proaspete, se opăresc, se curăță de pieliță și se taie în sferturi mici; dacă sînt roșii întregi, decojite, din conservă, se taie în funcție de mărimea lor (de obicei, sînt lunguiețe și mici). Se curăță usturoiul și se taie felii.
Se încinge untdelemnul într-o cratiță mare. Se călesc în el usturoiul și frunzele mărunțite de salvie (se găsesc la Plafar). Se adaugă roșiile și se călesc rapid. Se adaugă fasolea boabe scursă, se sărează, se piperează, se amestecă bine cu roșiile.
Se servește împreună cu bucățile de cîrnat, de cabanos sau cu feliile de salam prăjite rapid în foarte puțin untdelemn. Cui îi place poate să adauge deasupra puțin oțet.
|