Mâncărică de ficat cu ceapă
Ingrediente: 1/2 kg ficat de vițel, porc sau pasăre, 200 g ceapă, 100 g unt sau untdelemn, un vîrf de cuțit sau de linguriță piper, ienibahar, nucșoară, sare.
Mod de preparare: Ceapa tăiată în felii subțiri se călește în tot untul sau untdelemnul circa 10 minute, la foc mic, pînă cînd devine lucioasă, amestecînd din cînd în cînd, ca să nu se ardă. Se pun apoi 2 linguri cu apă, ca să se înmoaie mai bine ceapa și se fierbe la foc foarte mic, acoperită, încă 5-6 minute. Cînd apa a scăzut, se pun: ficatul tăiat în felii de 2 cm grosime și 4-5 cm lungime și condimentele; se înăbușă sub capac circa 10 minute, întorcindu-se pe ambele părți. Ficatul nu se prăjește mai mult, deoarece se întărește. Cînd este gata, se presară cu puțină sare (după gust) și se servește ca fel întîi sau asociat cu piure de cartofi și cu salate de crudități sau cu murături, ca fel doi.
|