Mâncărică de ficat cu sos picant
Ingrediente: 250 g ficat de pasăre, vițel sau porc, 200 g ceapă, 80 g unt sau untdelemn, 2 cuișoare întregi, cîte un vîrf de cuțit de condimente (piper, ienibahar, coriandru, scorțișoară), 150 ml vin, 200 ml suc de roșii, sare.
Mod de preparare: Ceapa tăiată în felii subțiri se călește la foc mic în tot untul sau untdelemnul circa 10 minute, pînă cînd devine lucioasă, fără să se îngălbenească. Se adaugă apoi 2 linguri cu apă și se fierbe acoperită, la foc mic, încă 10 minute, amestecînd, ca să nu se ardă. Se adaugă apoi ficatul tăiat felii și condimentele. Se prăjesc acoperite 10 minute, întorcîndu-le pe ambele părți, ca să se pătrundă bine, apoi se adaugă vinul, sucul de roșii și apa, cît să cuprindă tot materialul din cratiță. Se sărează după gust, se adaugă, facultativ, vin sau zeamă de lămîie și se lasă să fiarbă încă 2-3 clocote. Se serveste simplă, caldă, ca fel întîi, sau cu garnitură de orez sau cu piure de cartofi, ca fel doi.
|