Merdenele cu brânză
Rețetă tradițională din România
Rețetă ovo-lacto-vegetariană
Timp de preparare: 1 h 40 min.
Complexitate: medie
Ingrediente: Aluatul: 500 g făină, 250 g unt, 1 lingură oțet, 1 ceașcă apă călduță, 1 linguriță sare.
Umplutura: 500 g telemea de oaie, 3-4 linguri de unt, 2 ouă, chimen, eventual 1 cană de gris fiert ca să fie mai puțin sărată și mai spornică.
Mod de preparare: Aluatul se face din toate ingredientele, mai puțin untul. Se bate mult, se întinde și se învelește bucata de unt cu aluatul. Se întinde iar. Operația se face de 4 ori (de 2 ori se strânge aluatul în 3 și de 2 ori în 4). După fiecare întindere, se ține un sfert de oră la frigider.
Umplutura: se freacă bine ingredientele.
Se întinde aluatul într-o foaie potrivită, se taie pătrate mari, în care se pune umplutura și se închide ca un plic, în 4 colțuri, rezultând un plic închis, mai gros.
Se scaldă o tavă în unt, se așează merdenelele cu îndoitura în jos (spre tavă), se mai ung cu ceva unt și se dau la cuptor încălzit, la foc mediu-mic, până se rumenesc.
Denumirea vine de la făcăleț, care în Dobrogea se numește merdenea, e lung și subțire (cam 1 cm în diametru).
|