Mere cu orez și șodou
Rețetă ovo-lacto-vegetariană
Timp de preparare: 1 h 10 min.
Complexitate: medie
Porții: 10
Ingrediente: 3/4 kg mere, o ceasca orez, 5-6 linguri zahar, 2 linguri unt, scortisoara, putin pesmet.
Sodou: 2 galbenusuri, 4 linguri zahar, o ceasca lapte, zahar vanilat.
Mod de preparare: Se curata merele si se taie felii subtiri. Cojile se fierb in apa clocotita si se strecoara. In aceasta zeama se adauga o parte din zahar si zaharul vanilat, apoi se pune orezul sa fiarba; cand este gata se lasa sa se raceasca. Feliile de mere se inabusa in unt cu restul de zahar, apoi se amesteca cu scortisoara. Se prepara sodoul: se freaca galbenusurile cu zaharul, se adauga laptele si se pun pe foc mic, amestecand mereu pana se ingroasa. Intr-o forma unsa si presarata cu pesmet alb se pune un strat de orez fiert, apoi un strat de mere scazute, din nou orez si iar mere. Se stropeste cu unt topit si se da la cuptor 30 de minute. Se rastoarna pe un platou si se acopera cu sodoul rece. Se mai poate prepara acest desert fierband orezul in lapte indulcit si adaugand feliile de mere si aromele.
|