Miel mongolez
Rețetă tradițională din Mongolia
Timp de preparare: 30 min.
Complexitate: redusă
Porții: 4
Ingrediente: 750 g file de miel (mușchiul scos de pe coaste), 2 căței de usturoi presați, 1 linguriță praf de ghimbir, 6 linguri untdelemn, 4 cepe potrivite tăiate bucăți, 3 lingurițe zeamil, 1-2 linguri sos de soia, 1/4 ceașcă vin alb sec, 1 lingură semințe prăjite de susan.
Mod de preparare: Se taie carnea felii subțiri, se amestecă usturoiul cu ghimbirul și cu jumătate din untdelemn și se introduce carnea în amestecul astfel preparat, avînd grijă să o acopere bine. Se înfășoară vasul în folie de plastic și se lasă o oră (sau peste noapte) la frigider.
Se încinge restul de ulei într-un ceaun sau într-o tigaie de fontă, se prăjește ceapa circa 4 minute la foc potrivit, se scoate și se ține la cald. Se pun apoi feliile de carne în ceaun și se prăjesc pe rînd, la foc iute, pînă ce se rumenesc (dar să nu fie chiar pătrunse). Se scot și ele și se pun deoparte.
Se amestecă sosul de soia cu vinul și cu zeamilul pînă ce se obține o pastă netedă, se pune carnea cu pasta din nou în ceaun și se prăjește la foc puternic, pînă ce se înmoaie și se îngroașă sosul.
Se ia de pe foc, se presară deasupra ceapa prăjită și semințele de susan rumenite (fără grăsime) și se servește imediat.
|