Murături turcești
Rețetă tradițională din Turcia
Rețetă de post (vegetariană)
Timp de preparare: 2 h
Complexitate: medie
Ingrediente: Gogonele verzi, morcovi, țelină, ceapă, gogoșari, varză albă, conopidă, boabe de muștar, boabe de piper, sare, oțet, miere de albine.
Mod de preparare: Se curăță gogonelele de semințe și apoi se taie cubulețe mici. Morcovii, ceapa și țelina se taie pe lung, apoi se taie rondele. Varza se toacă mărunt, fără a fi frecată cu sare. Conopida se rupe în bucăți mai mici. Într-un vas, se fierb împreună otet (1 l la 2 l de apă) cu sare, miere de albine (depinde de cât de dulce vreți să fie compoziția), boabele de piper, muștarul, foile de dafin.
Într-un borcan de 800 ml, se pun în ordine aleatorie toate legumele, tăiate în prealabil și varza tocată.
După ce a fiert, compoziția de mai sus se toarnă peste legumele din borcan, ca să le opărim puțin. Se lasă fără capac până a doua zi dimineața, după care se leagă cu celofan și se coboară în pivniță sau la rece pe balcon.
Se servește la orice friptură, în special la cea la tavă.
|