Nuferi din cozonac cu fructe
Rețetă ovo-lacto-vegetariană
Timp de preparare: 3 h
Complexitate: ridicată
Ingrediente: 600 g făină, câte o linguriță rasă de scorțișoară, cuișoare, nucșoară, 50 ml ulei de măsline, drojdie proaspătă cât o alună, 100 g zahăr, 250 ml lapte, 3 ouă, puțină sare.
Pentru umplutură: 4 banane, 300 g caise deshidratate, 100 g zahăr, esență de vanilie, esență de zmeură, 50 ml apă fiartă și răcită.
Mod de preparare: Pregătim o cocă din făină, sare și aromele măcinate. În laptele încălzit topim untul și adăugăm drojdia și zahărul. Această maia va fi lăsată la dospit o oră. Apoi o frământăm și-i adăugăm uleiul, albușurile și gălbenușurile bătute spumă. Sarea o adăugăm la sfârșit. Lăsăm aluatul să crească lângă aragaz. Umplutura o pregătim din bananele și caisele tăiate mărunt și înmuiate în esențe de vanilie și rom. Când blatul a crescut, îl împărțim în două bucăți, pe care le întindem pe planșetă. Prima foaie, acoperită cu fructe, va fi pusă într-o tavă lată de cozonac, bine unsă. Din a doua bucată de cocă vom face un rulou pe care-l tăiem în 10 bucățele rulate ca melcișorii. Acestea le așezăm deasupra umpluturii. Cozonacul care va avea aspectul unor nuferi va fi lăsat la copt la foc potrivit. Când s-a copt, va fi însiropat cât timp este fierbinte.
|