Ochiuri românești
Rețetă ovo-lacto-vegetariană
Timp de preparare: 15 min.
Complexitate: redusă
Porții: 2
Ingrediente: 4 ouă, 30 g unt, pătrunjel, o linguriță rasă de sare, 2 linguri oțet.
Mod de preparare: Într-o cratiță de 2 l, se pune apă să fiarbă împreună cu o linguriță rasă de sare și cu 2 linguri de oțet, care au proprietatea de a coagula mai repede albușul. Se sparge fiecare ou, pe rând, într-o ceașcă, pentru a evita riscul ca vreunul să fie alterat. Cu ceașca, se dă drumul mai ușor oului să alunece chiar la suprafața apei. Cu fiecare ou se procedează la fel. Se fierbe fiecare numai 1-2 minute, până când se coagulează albușul, gălbenușul rămânând moale.
Dacă se țin mai mult în apă clocotită, se întărește prea mult albușul.
Se pot fierbe pe rând, unul sau câte două, în vas mai mic.
Se scot cu spumiera, scurse bine de apă. Se așează pe o farfurie caldă, iar deasupra lor se pun bucățele de unt și pătrunjel tăiat mărunt.
Se servesc imediat, fierbinți.
|