Orez în lapte caramel
Rețetă lacto-vegetariană
Timp de preparare: 1 h 20 min.
Complexitate: redusă
Porții: 6
Ingrediente: 200 g orez (cu bobul rotund), 1 l lapte, 150 g zahăr, 30 g unt.
Pentru caramel: 150 g zahăr.
Mod de preparare: Se introduce orezul în apă clocotită și se lasă să se opărească 5 minute, după care se scurge. Într-o cratiță mare, se pune la fiert laptele cu zahărul, se toarnă orezul în ploaie, amestecînd încontinuu, se acoperă cratița cu un capac și se lasă să fiarbă 45 min. la foc foarte mic.
Se prepară caramelul (nu prea închis la culoare) din zahăr și foarte puțină apă și se toarnă în șase forme, care se răsucesc, ca să se acopere și pereții. Se încinge cuptorul la 180 grade C și se introduce un vas umplut pe jumătate cu apă. Se ia orezul de pe foc, se încorporează untul (amestecînd), se toarnă în forme, acestea se bagă în cuptor în vasul cu apă și se fierbe orezul la bain-marie circa 15 min. Se lasă să se răcească în cuptor, apoi se răstoarnă și se servește călduț sau rece.
|