Ouă Soubise
Rețetă tradițională din Franța
Timp de preparare: 1 h
Complexitate: redusă
Porții: 6
Ingrediente: 6 ouă, 6 felii pîine de secară, 4 codițe de ceapă verde, 25 g unt, sare, piper.
Pentru piureul Soubise: 1 kg ceapă, 100 g unt, 20 g făină, 1 cub concentrat de supă de vită, 150 ml frișcă nebătută sau smîntînă, 1 vîrf de cuțit zahăr, sare, piper.
Mod de preparare: Tăiați mărunt ceapa curățată și puneți-o într-o oală cu apă sărată clocotită și lăsați-o pînă ce apa începe din nou să fiarbă. Scurgeți-o și lăsați-o să se înabușe 30 de minute, împreună cu 50 g unt, sarea, piperul și zahărul. După ce s-a înmuiat, mărunțiți-o în mixer.
Dizolvați cubul de supă concentrată în 1/2 l apă clocotită și topiți într-o tigaie 50 g unt. Adăugați făina în ploaie și încorporați, puțin cîte puțin, zeama de carne, amestecînd întruna, pînă ce sosul devine neted.
Luați sosul de pe foc, adăugați frișca nebătută sau smîntîna, sărați, piperați și amestecați bine. Încorporați în sos piureul de ceapă și puneți-l - într-o cratiță - pe foc, aproximativ 10 minute, amestecînd încontinuu.
Puneți să fiarbă într-o oală nu prea înaltă 1 l de apă și 2 lingurițe cu oțet (de preferință alb). Spargeți un ou într-o ceașcă, răsturnați-l ușor în apă clocotită și lăsați-l să se pătrundă un minut și jumătate. Întoarceți-l pe partea cealaltă cu lingura pentru spumă și lăsați-l să fiarbă încă 1 min. și jumătate, scoateți-l din oală și puneți-l să se scurgă pe hîrtie absorbantă. Procedați la fel și cu celelalte ouă.
Prăjiți în 25 g unt feliile de pîine, pînă ce se rumenesc frumos pe ambele părți. Turnați piureul Soubise într-o tavă, așezați deasupra feliile de pîine și puneți pe fiecare felie cîte un ou. Sărați, piperați, presărați rondelele de codițe de ceapă verde și serviți-l imediat.
|