Ouă florentine (II)
Rețetă tradițională din Italia
Rețetă ovo-lacto-vegetariană
Timp de preparare: 45 min.
Complexitate: redusă
Porții: 4
Ingrediente: 4 ouă, 1 kg spanac proaspăt, 80 g cașcaval ras, 80 g unt.
Pentru sosul Bechamel: 20 g unt, 25 g făină, 400 ml lapte, 100 ml frișcă nebătută sau smîntînă, 1 vîrf de cuțit nucșoară rasă, sare, piper.
Mod de preparare: Spălați bine spanacul, rupeți-i codițele și țineți-l 3 minute în apă clocotită cu sare. Scurgeți-l, presați-l între palme și tocați-l - mai mare - cu un cuțit. Lăsați-l să se înăbușe puțin în 50 g de unt (fără capac), după care să fiarbă, încet, circa 10 minute, amestecînd întruna. Gustați-l de sare și piper și răsturnați-l în 4 forme mici.
Preparați sosul: Puneți laptele să fiarbă într-o crăticioară și în altă crăticioară topiți untul. Adăugați făina, amestecînd repede cu o spatulă, și stingeți cu laptele clocotit, fără să încetați să amestecați. Sărați, piperați, condimentați cu nucșoară rasă și lăsați sosul să fiarbă la foc foarte mic, aproximativ 10 minute, amestecînd din timp în timp. Luați sosul de pe foc și încorporați frișca sau smîntîna.
Puneți să fiarbă într-o oală nu prea înaltă 1 l de apă și 2 lingurițe cu oțet (de preferință alb). Spargeți un ou într-o ceașcă, răsturnați-l ușor în apă clocotită și lăsați-l să se pătrundă un minut și jumătate. Întoarceți-l pe partea cealaltă cu lingura pentru spumă și lăsați-l să fiarbă încă 1 min. și jumătate, scoateți-l din oală și puneți-l să se scurgă pe hîrtie absorbantă. Procedați la fel și cu celelalte ouă.
Puneti ouăle fierte în cele 4 forme, turnați peste ele sosul Bechamel, presărați cașcavalul ras și stropiți-le cu restul de unt (30 g) topit. Dați-le 5 minute la cuptor, sub grill, și serviți-le fierbinți.
|