Ouă gratinate
Rețetă ovo-lacto-vegetariană
Timp de preparare: 35 min.
Complexitate: medie
Porții: 6
Ingrediente: 6 ouă, 75 g unt, 25 g făină, 2 linguri frișcă nebătută (smîntînă), 1/2 l lapte, 2 cepe, 1 vîrf de cuțit nucșoară, sare, piper.
Mod de preparare: Se prepară sosul Bechamel: puneți laptele să fiarbă într-o crăticioară și în altă cratiță topiți untul. Adăugați făina, amestecînd mereu cu o spatulă, stingeți cu laptele clocotit, fără să încetați să amestecați. Sărați și piperați, condimentați cu nucșoară rasă și lăsați să fiarbă la foc mic 10 min., amestecînd din cînd în cînd.
Curățați ceapa, tocați-o mărunt și căliți-o în 50 g unt, pînă devine transparentă. Fierbeți ouăle circa 8 min. în apă cu sare, țineți-le sub jetul de apă rece, curățați-le de coajă și tăiați-le rondele. Amestecați ușor ouăle cu ceapa și cu sosul Bechamel, turnați-le într-o formă termorezistentă, dați-le la cuptor și lăsați-le să se gratineze aproximativ 5 min. Serviți-le imediat.
|