Pâine cu chimen și măsline
Rețetă de post (vegetariană)
Timp de preparare: 4 h 20 min.
Complexitate: ridicată
Ingrediente: 30 g drojdie, 1 lingurita zahar, 300 ml apa calduta, 500 g faina, 80 ml ulei de masline, 1 lingurita sare, 2 lingurite chimen, 300 g masline negre fara samburi.
Mod de preparare: Se amesteca drojdia si zaharul cu o parte din apa si se lasa 10 minute sa se odihneasca.
Se pune faina intr-un castron si se face o gropita in care se toarna drojdia. Se amesteca - cu grija - cu putina faina, se acopera vasul si se lasa sa stea inca 15 minute.
Incet-incet, se amesteca maiaua cu restul de faina, incorporandu-se si 2/3 din ulei si sare. Se framanta pana ce aluatul nu se mai lipeste.
Se formeaza o paine, se unge cu restul de ulei, se acopera cu un stergar umed si se lasa sa dospeasca, pana ce isi dubleaza volumul (circa o ora si jumatate).
Se loveste aluatul cu vergeaua ca sa iasa basicile de aer si se framanta din nou, introducandu-se chimenul si maslinele tocate marunt.
Se formeaza din nou o paine, se acopera cu stergarul ud si se lasa o ora la cald.
Se incinge cuptorul.
Se pune painea pe o tava infainata si se coace 45 de minute. Se lasa sa se raceasca pe un top.
|