Pâine cu șuncă
Timp de preparare: 1 h 30 min.
Complexitate: redusă
Porții: 8
Ingrediente: 300 g ciuperci, 300 g șuncă de porc afumată, 660 g făină, 1 lingură de zahăr, sare, 380 ml lapte dulce, 50 g unt, 25 g drojdie, 2 ouă, 2 linguri ulei de măsline, pastă de ardei iute, cimbru uscat, roșii cherry, ceapă verde, oțet.
Mod de preparare: Ciupercile se curăță, se spală, se taie în felii și se călesc în ulei încins, apoi se lasă la răcit.
Într-un vas se pune drojdia, zahărul tos, puțin lapte călduț și făină. Se amestecă, se acoperă cu un șervet și se lasă la dospit.
Se cerne făina și în mijlocul ei se pune drojdia dospită, restul de lapte, sarea, untul topit și răcit.
Se adaugă un ou și se frămîntă totul pînă cînd rezultă un aluat potrivit de tare. Se lasă la dospit timp de 30 de minute la loc cald, se întinde o foaie și se unge cu pastă de ardei.
Se presară o linguriță de cimbru uscat, ciupercile și șunca tăiată în cubulețe sau în felii mai subțiri. Se rulează, se așază într-o tavă unsă cu unt și se lasă la dospit timp de 15 minute.
Se unge cu ou bătut, se introduce în cuptor și se coace 30-45 de minute la foc potrivit, avînd grijă să nu se ardă.
Se poate servi caldă sau rece, cu salată de roșii, ceapă verde, ulei și oțet.
|