Pasteta de ficat de vițel sau porc
Ingrediente: 1 kg ficat de vițel sau porc, 300 g ceapă, 100 ml untdelemn, 200 g unt, 30 ml rom sau coniac, 150 ml smîntînă groasă, cîte 1/2 linguriță condimente de pasteta (piper, ienibahar, coriandru, nucșoară), 250 g ciuperci, sare.
Mod de preparare: Ceapa tăiată mărunt se călește 2-3 minute într-o cratiță, în untdelemn, apoi se pun ciupercile bine spălate, tăiate felii, lăsîndu-le să fiarbă acoperite, la foc mic, pînă cînd scade complet apa pe care o lasă. După aceea, se adaugă ficatul tăiat în felii groase de 3 cm, condimentele, romul sau coniacul. Se lasă ficatul acoperit circa 15-20 minute, întorcîndu-l pe toate părțile pînă cînd se înmoaie, apoi cratița se ia imediat de pe foc, deoarece ficatul se întărește dacă se prăjește prea mult. Rece, se trece prin mașina de tocat de 2 ori. Untul se freacă pînă ce se înmoaie și se adaugă ficatul și smîntîna, amestecîndu-se bine; apoi, se adaugă după gust sare fină. Compoziția se aranjează pe platou, se ține la rece, apoi se ornează sau se fac sandvișuri cu pasta moale.
|