Pasteta de pasăre
Ingrediente: 1/2 kg carne de pasăre (piept, pulpe), 100 g ciuperci, 50 ml untdelemn, 200 g unt, o cutie de sardele, 10 măsline, 100 g șuncă, 2-3 castraveciori acri, un ou, o ceapă, o linguriță cu vîrf de muștar, 100 ml vin, 2 linguri rom, sare, condimente de pasteta.
Mod de preparare: Ceapa tăiată mărunt se călește într-o cratiță, in untdelemn, 2 min, apoi se adaugă bucățile de carne, ciupercile, vinul, romul, sarea și condimentele. Se lasă să se frigă la foc mic, acoperite, sau se introduce cratița în cuptor, acoperită, ca să rămînă carnea moale și suculentă. Dacă este nevoie, se pune puțină apă, avînd grijă ca, la sfîrșit, sosul să fie scăzut. Cînd furculița intră cu ușurință în carne, înseamnă că aceasta este gata. După ce s-a răcit și s-a scos de pe oase, carnea se trece de 3 ori prin mașina de tocat, împreună cu sardelele și cu untdelemnul lor. Untul se freacă pînă ce devine moale, apoi se adaugă tocătura, șunca, măslinele, castraveciorii acri, rași prin răzătoarea cu găuri mici și scurși de zeamă și oul fiert tare - toate tăiate în cuburi mici. Se amestecă bine și se adaugă muștar și sare fină, după gust. Pasteta se aranjează pe un platou și apoi se ține în frigider ca să se întărească. Cu pasta neîntărită se pot face sandvișuri; se poate folosi și ca umplutură pentru ruladă.
|